• Semasa

    Cara Buat Kek Lapis Cheese Dengan Mudah



    Bahan-bahan Kek lapis cheese:

    • [+].1 Bungkus biskut marie ikut perisa yang anda suka (original/chocolate/coffee)
    • [+].1 Cawan susu segar
    • [+].250gm Cream cheese
    • [+].100gm Whipping cream non-dairy
    • [+].3 Sudu besar gula castor
    • [+].1 Sudu besar gelatin halal
    • [+].50ml air panas


    Hiasan Kek lapis cheese:
    Chocolate rice

    Cara membuat Kek lapis cheese:

    • [+].1. Putar cream cheese dgn gula hingga kembang. Dalam bekas yang berlainan putar whipping cream hingga kembang kental. Campurkan kedua-dua adunan dan gaulkan dengan spatula.
    • [+].2. Cairkan gelatin dgn air panas. Bila telah hancur tapis dan masukkan dalam adunan tadi. Kacau hingga rata dan sebati.
    • [+].3. Sediakan bekas/loyang dilapik dengan aluminium foil atau kertas minyak keseluruhannya agar mudah ditarik keluar bila keras nanti.
    • [+].4. Panaskan susu seketika kemudian angkat. Celupkan biskut marie sekejab jgn sampai lembik.
    • [+].5. Lapiskan satu persatu dgn adunan cream cheese tadi sehingga habis, lapisan cheese yg terakhir.
    • [+].6. Taburkan chocolate rice di atas lapisan cheese.
    • [+].7. Bekukan dalam 1-2jam dalam peti ais. Bila keras bolehlah dikeluarkan dan dipotong.
    Selamat Mencuba :)

    No comments

    Post Top Ad

    Post Bottom Ad