• Semasa

    Keracunan Makanan Oleh Bakteria Salmonella

    Bakteria Salmonella

    Keracunan Makanan Oleh Bakteria Salmonella - Agen Penyebab Keracunan Bakteria daripada kumpulan Salmonella
    Punca
    • Manusia
    • Haiwan perosak (tikus, lipas dan lalat)
    • Haiwan liar dan haiwan peliharaan.

    Bakteria Salmonella

    Keracunan Makanan Oleh Bakteria Salmonella


    Makanan yang biasa dikaitkan dengan bakteria ini
    • Daging ayam dan produk yang berasaskan ayam
    • Telur dan hasil telur
    • Susu dan hasil tenusu (keju, krim, kastard dan susu mentah)
    Cara rebakan
    • Pencemaran silang daripada makanan dan daging mentah ke makanan yang telah dimasak semasa penyediaan atau penyimpanan
    • Pencemaran silang pengendali makanan daripada haiwan.
    Tanda-tanda Keracunan
    • Demam
    • Cirit birit
    • Sakit perut
    • Muntah
    • Loya

    Keracunan Makanan Oleh Bakteria Salmonella


    Tempoh jangkitan
    Antara 6 jam ke 72 jam (kebiasaannya 12 – 36 jam)
    Cara pencegahan
    • Masak daging, ayam dan telur dengan sempurna (>75°C)
    • Elakkan memakan daging atau stik yang mentah atau separa masak
    • Gunakan peralatan yang berasingan (pisau, papan pemotong) untuk daging mentah dan yang telah dimasak
    • Simpan makanan mentah dan yang telah dimasak dalam bekas yang berasingan
    • Cuci tangan selepas menyentuh haiwan
    • Cuci tangan sebelum, semasa dan selepas mengendalikan makanan.

    No comments

    Post Top Ad

    Post Bottom Ad