• Semasa

    Khao Niaw Ma Muang (Pulut Mangga)


    Bahan-bahannya ialah:-

    1. 2 cawan beras pulut (seeloknya pulut susu) rendam selama 2 jam
    2. 1 1/2 cawan santan
    3. 1/4 sudu kecil garam
    4. 1 sudu kecil tepung jagung
    5. 2 helai daun pandan (disimpulkan)
    6. 3 sudu makan gula pasir
    7. mangga yg masak ranum secukupnya

    Cara-caranya ialah:-

    *Panaskan pengukus terlebih dahulu,
    *kukus beras pulut hingga setengah masak,
    *masukkan 1/2 cawan santan yg telah dicampur dengan garam.
    *letak daun pandan sekali dan kukus pulut sehingga masak.


    Untuk kuahnya:- 

    *baki 1 cawan santan tadi dimasak bersama daun pandan, gula pasir. bila agak mendidih masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air.bila agak pekat tutup api.

    *sendukkan pulut ke dalam mangkuk atau pinggan, tuang kuah santan dan hidangkan dengan hirisan mangga.

    P/S selamat mencuba!

    No comments

    Post Top Ad

    Post Bottom Ad